Αναστολή εφαρμογής του μέτρου των ανοιχτών καταστημάτων για όλες τις Κυριακές – εξόρμηση του Συντονιστικού δράσης [Σαβ.13/9, Ερμού]

kyr24082014_d

Με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 11/9 αναστέλλεται η «πιλοτική» εφαρμογή του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων για όλες της Κυριακέςσε δέκα περιοχές της χώρας με βάση πρόσφατη υπουργική απόφαση (7.7.2014). Η αναστολή υλοποίησης της επίμαχης απόφασης ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση της Ολομέλειας  (κατά τα τέλη του 2014) επί της κύριας προσφυγής που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί στο ΣτΕ το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Υπό την εξέλιξη αυτή λοιπόν, το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα ωράρια» βρέθηκε και σήμερα Σάββατο 13/9 στην Ερμού σε εξορμήσεις στα καταστήματα και σε συζητήσεις με συναδέλφισσες και συναδέλφους για το μπλοκάρισμα του «πιλοτικού» μέτρου ανοίγματος των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές και για την αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα μας. Κατά την εξόρμησή μας αυτή μοιράστηκε το κάλεσμα αγώνα και στις συναντήσεις της συλλογικότητας «Εργαζόμενοι-ες από τον κλάδο του εμπορίου» και σχετική με την απόφαση του ΣτΕ ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.

Παράλληλα, και με τη διαπίστωση ότι όλα τα μαγαζιά θα είναι κλειστά αύριο Κυριακή 14/9, οριστικοποιήσαμε τη ματαίωση της κινητοποίησής μας που είχαμε προγραμματίσει (από την περασμένη Τρίτη) για μια ακόμα Κυριακή στην Ερμού.

Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται.

Ήδη μπροστά μας έχουμε το επόμενο προγραμματισμένο άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 2 Νοέμβρη.

Η επόμενη συνάντηση-συνέλευση του Συντονιστικού δράσης έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη στις 8μμ στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ (Λόντου 6, Εξάρχεια).

Ακολουθούν τα κείμενα που μοιράστηκαν:

erg_emp

[μια πρώτη ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής για τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας – για εκτύπωση: ΕΔΩ]

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ;

Η απόφαση του ΣτΕ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11/9 για το θέμα των 52 Κυριακών και βάζει (έστω και προσωρινά) φραγμό στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι μια πρώτη νίκη των εργαζομένων του εμπορίου. Πίσω από αυτή την απόφαση βρίσκεται ο συνεχής κι επίμονος αγώνας που αναπτυσσόταν, ακόμα και όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, στην Ερμού και όχι μόνο. Αλήθεια υπάρχει έστω και ένας που πιστεύει ότι αν όλη αυτή την περίοδο δεν υπήρχαν οι απεργίες, οι κινητοποιήσεις, οι πορείες, τα μπλόκα και κυρίως η αυτενέργεια των ίδιων των εργαζόμενων θα υπήρχε αυτή η απόφαση; Πιστεύει κανένας ότι αν η αγορά και η Ερμού λειτουργούσαν «ομαλά» (έστω και με τα μισά μαγαζιά) θα συζητούσε το ΣτΕ το θέμα της Κυριακάτικης Αργίας; Όλοι και όλες ξέρουμε την απάντηση…

ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΑΜΕ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΜΑΧΗΤΙΚΑ, ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ.

Ο Σύλλογος μας μαζί με Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια που όλους αυτούς τους μήνες βρεθήκαμε κάθε Κυριακή στην Ερμού δίνοντας την μάχη για την Κυριακάτικη Αργία λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Όχι μόνο γιατί το πάγωμα των 52 Κυριακών είναι προσωρινό και μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα, αλλά και -για να μην ξεχνιόμαστε- επειδή οι 7 Κυριακές παραμένουν εδώ.

Ωστόσο, παραμένουμε κι εμείς εδώ! Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες από το χώρο του εμπορίου, οι αλληλέγγυοι, συνάδελφοι και συναδέλφισσες από άλλους κλάδους, επισφαλείς εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι με τις συλλογικότητές μας, με τον επίμονο ταξικό, κοινωνικό και αδιαπραγμάτευτο αγώνα μας. Σε έναν αγώνα όπου σημαντικό ρόλο έπαιξαν και θα συνεχίσουν να παίζουν οι ίδιοι οι εμποροϋπάλληλοι που έκαναν απεργία, που είπαν όχι στο αφεντικό, που αντέδρασαν, που έκαναν το βήμα και βγήκαν από το μαγαζί. Είναι οι εμποροϋπάλληλοι που σήκωσαν το κεφάλι και στάθηκαν όρθιοι και όρθιες με αξιοπρέπεια. Που έμαθαν να εμπιστεύονται τους συναδέλφους τους και να δίνουν μαζί την μάχη χωρίς την στήριξη κανενός γραφειοκράτη συνδικαλιστή, κανενός μηχανισμού.

Ο αγώνας που δόθηκε στην Ερμού έφερε ένα πρώτο αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στη μέση. Τώρα είμαστε πιο δυνατοί από πριν και πιο αποφασισμένοι. Προχωράμε στην οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε μαγαζί για να μην μας πάρουν πίσω όσα κερδίσαμε, για να κερδίσουμε όσα μας αρνούνται.

ΟΥΤΕ 52, ΟΥΤΕ ΚΑΙ 7! ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *