Ενημέρωση μπροστά στη “λευκή νύχτα” του Δήμου Ιλίου

Μια ενημέρωση από το Συντονιστικό δράσης μπροστά στη “λευκή νύχτα” του Δήμου Ιλίου και στην κινητοποίησή μας το Σάββατο 25/6 στις 6μμ στην πλ. Γεννηματα.

Η ανακοινωμένη πρόθεση της δημοτικής αρχής Ιλίου μαζί με μια δράκα εμπόρων της περιοχής να οργανώσουν για 4η συνεχόμενη χρονιά την άθλια φιέστα της «λευκής Νύχτας», δεν θα μπορούσε παρά να μας βρει σε ετοιμότητα να υπερασπιστούμε όλα όσα εδώ και 3 χρόνια το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια έχει βάλει στο επίκεντρο: τα εργατικά συμφέροντα και την συλλογική αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Εν όψει του Σαββάτου 25/6, ημέρα διεξαγωγής του περίφημου εμπορικού event δημάρχων και εργοδοτών, τα σωματεία, οι εργατικές ομάδες, οι συλλογικότητες και οι συνελεύσεις που οργανώνουν την δράση στα πλαίσια του Συντονιστικού δράσης πραγματοποιήσαμε 3 μαζικές παρεμβάσεις-εξορμήσεις στη περιοχή του Ιλίου, με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται στα εμπορικά καταστήματα και το ευρύτερο κέντρο της περιοχής όπου οργανώνονται τα «πολιτιστικά δρώμενα» που πλαισιώνουν τις μεθοδεύσεις των εργοδοτών του εμπορίου. Το πρωί της Πέμπτης 16/6 και τα απογεύματα της Τρίτης 21/6 και Πέμπτης 23/6, πραγματοποιήθηκαν μοιράσματα μαγαζί το μαγαζί, έχοντας την ευκαιρία να μιλήσουμε με το σύνολο των συναδέλφων και των συναδελφισσών που εργάζονται στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής και για 4η συνεχόμενη χρονιά καλούνται να βάλουν πλάτη στα σχέδια των εργοδοτών και της δημοτικής αρχής Ιλίου για περισσότερα κέρδη, οικονομικά και πολιτικά. Η δυσαρέσκεια των συναδέλφων απέναντι σε κάθε λογής ξεχειλωμένα ωράρια ήταν ξεκάθαρη. Το ίδιο εμφανής ήταν όμως και η αδυναμία μας, εμάς των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, να σπάσουμε τον φόβο και την εξατομίκευση και να δώσουμε τις απαιτούμενες συλλογικές απαντήσεις. Η συνέχεια και η συνέπεια των 3 παρεμβάσεων έδωσε τα πρώτα σημάδια εμπιστοσύνης και συνεννόησης ώστε αυτή την φορά τα αφεντικά να μην σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς!

Οι παρεμβάσεις μας, όπως ήταν αναμενόμενο, ενόχλησαν αυτούς που έπρεπε: μικρούς και μεγάλους εργοδότες που εξοργίζονται με εργατικές παρεμβάσεις και οποιαδήποτε κίνηση ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων ενώ ταυτόχρονα μεθοδεύουν με κάθε χυδαίο τρόπο το τσάκισμα των εργασιακών κεκτημένων. Δεν είναι τυχαίο ότι στις επίμονες ερωτήσεις μας για το ποιος έχει δώσει άδεια για την παράταση ωραρίου και για το αν και πώς θα πληρωθούν οι συνάδελφοι για την «μεταμεσονύκτια» εργασία τους, τα επιχειρήματά τους στέρευαν απότομα… Είναι σαφές ότι οι εργοδότες της περιοχής με τις πλάτες της δημοτικής αρχής έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ που για 4η συνεχόμενη χρονιά επιχειρούν να παρατείνουν το ωράριο των καταστημάτων με το «έτσι-θέλω». Ούτε καν ζήτησαν την περίφημη άδεια από την Περιφέρεια Αττικής ενώ παράλληλα, «παρέλειψαν» να δηλώσουν στην επιθεώρηση εργασίας ωράριο λήξης στην απασχόληση των συναδέλφων αφού η «λευκή νύχτα» τους δεν έχει χρονικά όρια. Όσο αποθρασύνονται τα αφεντικά, τόσο πιο ελαστικές θα κάνουν τα ωράρια και τις ζωές μας. Και βεβαίως-βεβαίως, και την εργατική νομοθεσία…  Ιδιαίτερη εντύπωση μάς έκαναν τα «ευαίσθητα αντανακλαστικά» της δημοτικής αρχής Ζενέτου που φρόντισε εσπευσμένα να βγάλει συνεργεία του Δήμου παράλληλα με τις παρεμβάσεις μας ώστε να κατεβάζουν τις αφίσες του Συντονιστικού και του τοπικού αναρχικού στεκιού Θερσίτης οι οποίες έκαναν ξεκάθαρη την αντίθεσή μας στην συμπαιγνία και τις εμπνεύσεις εργοδοτών-δημάρχου. Όλες αυτές τις ημέρες, η συλλογική μας παρουσία στους δρόμους του Ιλίου κατέστησε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε όλα όσα μας ανήκουν με τρόπο δυναμικό και ανυποχώρητο.

Τις προηγούμενες μέρες, μετά από καταγγελία ( και απαίτηση για ανάληψη ευθυνών από κάθε αρμόδιο) του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής και του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων της WIND προς το ΣΕΠΕ και την Περιφέρεια-Αντιπεριφέρεια δυτικού τομέα, κατέστη σαφές ότι γνωρίζουν πολύ καλά τις προθέσεις και τις παρανομίες των εργοδοτών κατά την διάρκεια των «λευκών νυχτών»:  την αδήλωτη εργασία, τα ωράρια-λάστιχο, τις απάνθρωπες και εντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας που οι εργοδότες ονομάζουν «πάρτυ» και «γιορτή». Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής για άλλη μια φορά επαναλαμβάνει ότι «με την υπ.αριθμ.179/2015 απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, έχει απορρίψει όλα τα αντίστοιχα αιτήματα που σχετίζονται με την επέκταση ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων». Βέβαια, αξίζει να επισημανθεί ότι και πέρσι, στις 4/6/2015, η Περιφέρεια Αττικής είχε και πάλι απορρίψει αντίστοιχο αίτημα του Δήμου Ιλίου για την «Λευκή Νύχτα» που, εντέλει, πραγματοποιήθηκε κανονικά στις 27/6. Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων μας περνά αποκλειστικά μέσα από τα δικά μας χέρια…

Τέλος, ενημερωθήκαμε μέσα από δελτίο τύπου που εξέδωσε η δημοτική αρχή Ιλίου την Τετάρτη 22/6 ότι 2 από τους καλλιτέχνες που θα πλαισίωναν την φιέστα δημάρχων-εργοδοτών,  ο Μ.Πασχαλίδης και ο Θ.Μικρούτσικος, απέσυραν την συμμετοχή τους λόγω της «πολιτικής φόρτισης» που έχει δημιουργηθεί από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην παράταση του ωραρίου των καταστημάτων. Θα επιλέξουμε προς το παρόν να αφήσουμε ασχολίαστη την στάση των συγκεκριμένων καλλιτεχνών. Δεν μπορούμε, όμως, να μην επισημάνουμε ότι η διαχρονική προπαγάνδα των ΜΜΕ και των ίδιων των οργανωτών των «Λευκών Νυχτών» τις έχουν καταστήσει άρρηκτα συνδεδεμένες με την επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και την προώθηση της καταναλωτικής κουλτούρας. Μας φαίνεται εξαιρετικά περίεργη η άγνοια όλων των παραπάνω από κατεξοχήν «ευαίσθητους και πολιτικοποιημένους» καλλιτέχνες που πολλάκις συμμετέχουν σε πολιτικά φεστιβάλ οργανώσεων και κομμάτων. Επίσης, στο ίδιο δελτίο τύπου, ο δήμος Ιλίου κάνει στροφή 180 μοιρών δηλώνοντας με αφοπλιστικό θράσος ότι  «έχει ΜΟΝΟ την ευθύνη της πολιτιστικής εκδήλωσης της «Λευκής Νύχτας», την οποία προσφέρει δωρεάν στους πολίτες και σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται με τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων». Φαίνεται ότι και ο Ζενέτος νιώθει την «πολιτική φόρτιση» αλλά αντί να αποσύρει την συμμετοχή του, αποσύρει τις ευθύνες του.

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ, ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ, ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ “ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ”
ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΝΗ, ΠΛΑΤΕΙΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) ΙΛΙΟΝ, 6ΜΜ

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
και τα «απελευθερωμένα» ωράρια
syntonistikokyriakes.espivblogs.net

You may also like...