ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΗ [ΠΛ. ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑΣ, 10ΠΜ]

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΗ ΠΛ. ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑΣ ΣΤΙΣ 10 ΠΜ

 

 

από https://orthostasia.wordpress.com/

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ!

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,

Για ακόμη μια φορά, η εργοδοσία του πολυεθνικού ομίλου INDITEX (Zara/Bershka,/Pull&Bear/Massimo Dutti/Oysho/Strativarius) λειτουργώντας ως ο λαγός των εργοδοτών στο εμπόριο, επιχειρεί πρώτη να εφαρμόσει το νόμο για τις 32 εργάσιμες Κυριακές, νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, μόλις το μεσημέρι της Παρασκευής 2/6 οι διευθυντές και τα στελέχη της Inditex ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ότι σκοπεύουν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους στο δήμο Αθηναίων την Κυριακή 4 Ιούνη. Μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους να καταπατήσουν την αργία της 2/1 στο εμπόριο, μετά από την «πρωτοπόρα» εφαρμογή των 5ωρων απασχόλησης τις Κυριακές για να μην δίνουν το επιπλέον ρεπό στους εργαζόμενους, τώρα σπεύδουν να βγουν μπροστά και να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο κεκτημένο δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας. Η δίψα του ομίλου για τζίρο και ανάπτυξη, το πάθος των στελεχών και των διευθυντάδων για «επιθετικές ενέργειες στην αγορά» τους οδηγούν σε όλο και πιο σκληρές εργοδοτικές πρακτικές που οδηγούν με μαθητική ακρίβεια στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Η περίφημη «απελευθέρωση και αυτορρύθμιση της αγοράς» είναι τα λόγια της εργοδοσίας για την ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα μας, στους μισθούς μας, στον ελεύθερο χρόνο μας, στο σύνολο της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας.

Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τον ίδιο δρόμο επιθυμούν να ακολουθήσουν οι εργοδοσίες στις αλυσίδες Forever 21, THS και Η&Μ. Με τους μεν 2 πρώτους να ανακοινώνουν πρόγραμμα αιφνιδιαστικά την Παρασκευή 2/6 και τον όμιλο H&M να ανακοινώνει επίσημα από τα χείλη της διεύθυνσης Ελλάδας την πρόθεσή του να ακολουθήσει από την Κυριακή 11/6. Είναι σαφές ότι πλέον το σύνολο της εργοδοσίας επιχειρεί να βρει τους τρόπους ώστε άμεσα να αξιοποιήσει την «ευεργετική» νομοθεσία για 32 εργάσιμες Κυριακές σε «τουριστικές ζώνες» της χώρας. Είμαστε βέβαιοι ότι η δίψα τους για κέρδη σιγά-σιγά θα μετατρέψει κάθε γωνιά της Ελλάδας σε τουριστικό πόλο και οι Κυριακές πλέον δεν θα’ναι μόνο 32. Το ξαναλέμε: η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου στο εμπόριο αποτελεί πάγιο στρατηγικό στόχο των αφεντικών που κοιτάει κατάματα όχι μόνο εμάς τους εμποροϋπάλληλους αλλά το σύνολο της εργατικής τάξης.

Το διαφημιστικό περιτύλιγμα τέτοιων άθλιων πρακτικών με τόνους μόδας και styling δεν μπορεί να κρύψει την δυσωδία που αποπνέει η καθημερινότητα των ελαστικών ωραρίων και της εξοντωτικής δουλειάς. Όσοι σπεύδουν να εφαρμόσουν με ζήλο κάθε λογής αντεργατικά μέτρα, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα γρα

φεία των πολυεθνικών και των καταστημάτων τους. Ο συσσωρευμένος θυμός και η οργή των εμποροϋπαλλήλων δεν θα εκτονωθεί ψιθυριστά στα δοκιμαστήρια και τους διαδρόμους των εμπορικών αλυσίδων.

Οι απαντήσεις μας εδώ και 4 χρόνια έχουν δοθεί μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς με τον πιο εμφατικό τρό

πο: ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ! Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η οργάνωση των συναδέλφων μέσα στους χώρους δουλειάς και η άρθρωση συλλογικών αντιστάσεων απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία είναι το μόνο εχέγγυο για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων μας.  Αντί για τον φόβο της εργοδοσίας και την μιζέρια της εργασίας 24 ώρες το 24ωρο, 7  μέρες την εβδομάδα, επιλέγουμε την αξιοπρέπεια της συλλογικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.
Καλούμε τα κλαδικά και τα επιχειρησιακά σωματεία στον χώρο του εμπορίου να οργανώσουν και να στηρίξουν έμπρακτα αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συνάδελφισσες να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία του κλάδου, να στηρίξουν ο ένας τον άλλο, να δημιουργήσουν ορατές ή αόρατες επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εμπορική ζώνη, σε κάθε εμπορική αλυσίδα.

Κάθε χώρος δουλειάς να απαντήσει στο ερώτημα:

Κάθε Κυριακή για δουλειά ή Κυριακή-αργία για όλους-ες.

You may also like...