Ανταπόκριση από την απεργιακή συγκέντρωση στο Factory Outlet, Κυριακή 14/1

[αναδημοσίευση από https://orthostasia.wordpress.com/]

O αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται!

Οι εργατικές κινητοποιήσεις στον κλάδο του εμπορίου με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και απεργιακές περιφρουρήσεις στα καταστήματα συνεχίζονται εδώ και 4 χρόνια, και αποκτούν νέες αναγκαιότητες, νέα μηνύματα. Η αντίσταση όσων εργαζόμαστε στα εμπορικά καταστήματα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συγκρούεται πλέον με τις ορέξεις κράτους και εργοδοτών να καταργήσουν κάθε έννοια αργίας και εργατικής κατάκτησης στον κλάδο και ευρύτερα. Το 2017 έκλεισε με την διακηρυγμένη πρόθεση των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου (Factory Outlet,McArthur Glenn, Public) να μας κλέψουν την αργία της 26/12 και το 2018 άνοιξε με την εδώ και 3 χρόνια μεθόδευσή τους να κρατήσουν τα μαγαζιά ανοιχτά την κατ’έθιμον αργία της 2/1. Ουσιαστικά, ο Δεκέμβρης του 2017 υπήρξε ο μήνας με τις περισσότερες εργάσιμες μέρες για χιλιάδες εμποροϋπάλληλους εδώ και δεκαετίες ενώ τα κλεμμένα ρεπό, οι κομμένες άδειες και η αθλιότητα της black friday δημιούργησε ασφυκτικές και ανυπόφορες συνθήκες εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο από 11 Δεκεμβρίου εως 20 Ιανουαρίου το εμπορικό Factory Outlet έκλεισε για μόνο 4 ημέρες (25/12, 26/12, 1/1 και 7/1) αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα χωρίς ρεπό, χωρίς ξεκούραση. Αυτό ακριβώς είναι το περίφημο «αναπτυξιακό θαύμα» τους: εξαντλημένοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και χρόνο για ξεκούραση από τη μια, μαγαζιά ανοικτά 24-7 και αποθρασυμένους εργοδότες από την άλλη.

Την Κυριακή 14/1, τα εργατικά σωματεία, οι εργατικές συλλογικότητες, οι συνελεύσεις και οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στο «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια» βρεθήκαμε έξω από το Factory Outlet της οδού Πειραιώς για 2η φορά μέσα σε 2 εβδομάδες. Στις 2/1 πραγματοποιήσαμε μαζική εργατική συγκέντρωση ενάντια στο άνοιγμα του καταστήματος και το ξεκάθαρο κλέψιμο μιας κατ’ έθιμον κλαδικής αργίας, μιας μέρας ξεκούρασης για χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους σε όλη την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Την Κυριακή 14/1, πραγματοποιήσαμε απεργιακή περιφρούρηση στο Factory Outlet, μέρα πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του εμπορίου. Από τις 9 το πρωί βρεθήκαμε οργανωμένα μπροστά στις πόρτες του εμπορικού με τα πανό και τις ανακοινώσεις του Συντονιστικού και της εργατικής συνάντησης εμποροϋπαλλλήλων «Ορθοστασία». Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και οι απειλές της διευθύντριας του καταστήματος, Πετρίδου, δεν μας φόβισαν και υπερασπιστήκαμε συλλογικά το αυτονόητο κεκτημένο της έμπρακτης απεργιακής περιφρούρησης από εργαζόμενους και εργαζόμενες, σωματεία και συλλογικότητες από το εμπόριο και κάθε εργασιακό κλάδο. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητά μας καθώς και η παρουσία και στήριξη συναδέλφων-ισσων από το ίδιο το Factory Outlet ανάγκασε την εργοδοσία και τους «προστάτες» της να ακυρώσουν από νωρίς οποιοδήποτε κατασταλτικό σχέδιο ή στημένο σκηνικό έντασης θα επιχειρούσαν να δημιουργήσουν. Οι απειλές της διευθύντριας του καταστήματος και μερικών άλλων προϊσταμένων προς τους συναδέλφους επιχειρούσαν να τους κρατήσουν μακριά από την απεργιακή συγκέντρωση, να τους διασπάσουν και να τους κρατήσουν «ομήρους» σε παραπλήσιες καφετέριες μέχρι να τελειώσει η παρέμβασή μας. Η συναδελφική στάση πολλών εργαζομένων του Factory Outlet και η επιμονή μας ακύρωσε τους σχεδιασμούς τους αφού στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε ανοικτή εργατική συνέλευση στο παρκινγκ του καταστήματος, μπροστά στην κεντρική είσοδό του. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια πολλών καταναλωτών που έφευγαν άπραγοι, στήθηκε ένας τεράστιος κύκλος όπου οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του κλάδου που βρισκόντουσαν στην απεργιακή συγκέντρωση αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες και αγωνίες. Σ’ αυτήν την εργατική συνέλευση επισημάνθηκαν τα παρακάτω:
– η θετική ανταπόκριση των συναδέλφων-ισσων του Factory Outlet στην παρουσία του Συντονιστικού Δράσης στις 2/1 αλλά και εκείνη την ημέρα στο πλάι τους.
– ο επαίσχυντος εκβιασμός της εργοδοσίας να κρατά όμηρους τους εργαζόμενους με απειλές και εκφοβισμούς ενώ το κατάστημα παραμένει κλειστό, καθώς και η επιμονή της να ανοίξει το κατάστημα έστω και για 1 ώρα ως επίδειξη δύναμης απέναντι στο αγωνιστικό κλίμα της απεργιακής συγκέντρωσης
– οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο Factory Outlet, οι λιποθυμίες συναδέλφων μέσα στον Δεκέμβρη λόγω εξάντλησης, τα κλεμμένα ρεπό που δεν ξέρουν πότε και αν θα δοθούν, η εφαρμογή 5ωρων απασχόλησης τις Κυριακές ώστε να απαξιωθεί ακόμα περισσότερο η εργασία μας, ο ασφυκτικός έλεγχος από την υπηρεσία ασφαλείας του εμπορικού
– η ανάγκη να σπάσει η εξατομίκευση και ο φόβος που κυριαρχεί σε κάθε εργασιακό χώρο, το κενό ενημέρωσης και συνδικαλιστικής δράσης που κυριαρχεί στον κλάδο, η δυνατότητα να οργανωθούν συλλογικά οι αντιστάσεις μας μέσα από επιτροπές συναδέλφων σε κάθε χώρο δουλειάς, μέσα από την συσπειρωσή μας στα σωματεία του κλάδου

Κατά την διάρκεια της εργατικής συνέλευσης, κυριάρχησε η συναδελφικότητα και η συλλογικότητα έναντι του ατομισμού και του φόβου. Από πλευράς των συναδέλφων-ισσων του Factory Outlet καταργήθηκαν οι επίπλαστοι διαχωρισμοί του «σε ποιόν εργοδότη/περίπτερο δουλεύουμε» και μίλησαν ανοικτά για όσα από κοινού βιώνουν και τους ενώνουν πραγματικά. Μετά τη λήξη της συνέλευσης, απαίτησαν συλλογικά από διευθυντές και προϊσταμένους να αποδεσμευτούν ενώ η παρουσία τους εκδήλωνε ανοιχτά την υποστήριξή τους στην απεργιακή συγκέντρωση. Περί τις 15 διαφορετικές αλυσίδες αποδέσμευσαν το προσωπικό τους καθιστώντας ανέφικτο ή και γραφικό το άνοιγμα του καταστήματος. Παράλληλα, η διευθύντρια Πετρίδου επιχειρώντας να σώσει το γόητρο της εργοδοσίας έδωσε εντολή στους εργαζόμενους να αποχωρήσουν από τον χώρο και να επιστρέψουν εφόσον ειδοποιηθούν από την ίδια ώστε να λειτουργήσει το κατάστημα. Η απεργιακή συγκέντρωση μετά από δυναμική παρουσία 7 1/2 ωρών, έληξε στις 16.30 έχοντας εξασφαλίσει την αποδέσμευση ή την αποχώρηση του συνόλου του προσωπικού του εμπορικού.

Από την πλευρά μας, ποτέ δεν είχαμε την πρόθεση να υποκαταστήσουμε την απαραίτητη ατομική και συλλογική αγωνιστική πρωτοβουλία που απαιτείται από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του κλάδου αλλά, αντίθετα, να την εμπνεύσουμε και να την ενισχύσουμε. Εδώ και χρόνια, αγωνιζόμαστε ώστε να σπάσουμε τον φόβο και την εργοδοτική τρομοκρατία, το αίσθημα παραίτησης και ματαιοδοξίας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς ενώ παράλληλα η εργοδοσία αποθρασύνεται.

Συνάδελφοι-ισσες, την Κυριακή 14/1 σπάσαμε τον φόβο και σταθήκαμε πλάι-πλάι με τον συνάδελφό-ισσά μας, δώσαμε ένα ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την αποφασιστικότητα, την οργή και την αγανάκτηση μας. Επειδή δεν είμαστε αλλά ούτε περιμένουμε κάποιου είδους σωτήρες ή επαγγελματίες του συνδικαλισμού να μας σώσουν, υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας μέσα από την δημιουργία ορατών και αοράτων επιτροπών αγώνα σε κάθε εργασιακό χώρο, μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας με τους συναδέλφους-ισσες, αντιστεκόμαστε και απαντάμε συλλογικά και οργανωμένα στην εντεινόμενη εργοδοτική επίθεση.

Σας καλούμε να συνεχίσουμε τον συντονισμό και να οργανώσουμε από κοινού τις επόμενες δράσεις. Σας καλούμε στην επόμενη συνάντηση της συλλογικότητας την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 18:00. (Λόντου 6, Εξάρχεια, 2ος όροφος)

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Orthostasia.wordpress.com / orthostasia@yahoo.gr
Fb: Ορθοστασία/orthostasia εργαζόμενοι/ες στο κλάδο του εμπορίου

[Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ]

You may also like...