Αλληλεγγύη στους 7 συλληφθέντες της απεργίας της 28/12
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 7 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ 28/12
Η Κυριακή 28 Δεκέμβρη ήταν η όγδοη Κυριακή μέσα στο χρόνο και η τρίτη Κυριακή μέσα στο μήνα που κράτος και αφεντικό προσπάθησαν να επιβάλλουν το άνοιγμα των καταστημάτων. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής στο πλαίσιο της υπεράσπισης της Κυριακάτικης αργίας, κήρυξε απεργία στον κλάδο του Βιβλίου. Το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια στήριξε την απεργιακή κινητοποίηση, ενισχύοντας μαζί με εργαζόμενους και αλληλέγγυους τις απεργιακές περιφρουρήσεις στα καταστήματα Ιανός και Παπασωτηρίου.
Κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης στον Ιανό, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Καρατζάς Νίκος και η διευθύντρια Λιαποπούλου Μαρία άσκησαν μήνυση και με εντολή τους τα ΜΑΤ επιτέθηκαν περικυκλώνοντας ψεκάζοντας με χημικά και χτυπώντας τους απεργούς. Η απεργιακή περιφρούρηση κράτησε σθεναρή στάση. Ωστόσο, η αστυνομία προχώρησε σε 5 προσαγωγές εκ των οποίων οι 4 μετατράπηκαν σε συλλήψεις (οι δύο απ’ αυτές αφορούσαν περαστικούς!).
Στη συνέχεια οι απεργοί και οι αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από το AT Ακροπόλεως στο οποίο κρατούνταν οι συλληφθέντες και μέλη του ΣΥΒΧΑ κατέθεταν μήνυση εναντίον της εργοδοσίας του Ιανού. Εκεί τα ΜΑΤ επιτέθηκαν ξανά απωθώντας βίαια τους συγκεντρωμένους και προχωρώντας σε 3 ακόμα συλλήψεις μελών σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων. Μάλιστα, τα ΜΑΤ συνέχισαν να βιαιοπραγούν στους συλληφθέντες τόσο κατά τη σύλληψη, όσο και στο κρατητήριο. Αργότερα οι 3 τελευταίοι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ. Η συγκέντρωση αλληλεγγύης προχώρησε σε εργατική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας στάθηκε πάλι μπροστά στον Ιανό και σε άλλα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Παπασωτηρίου και Πολιτεία) και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα κεντρικά της ΓΑΔΑ, όπου παρέμεινε ως αργό το βράδυ. Την επόμενη μέρα οι συλληφθέντες πέρασαν από αυτόφωρο, σε αντίθεση με την εργοδοσία του Ιανού, για την οποίο είχε κατατεθεί μήνυση και την οποία ακόμα ψάχνουν… Η δίκη των συναδέλφων αναβλήθηκε από την έδρα για τις 9 Γενάρη.
Η εργοδοσία του Ιανού έχει πλήρη ευθύνη για ό,τι συνέβη εκείνη τη μέρα. Είναι γνωστή για τις μεσαιωνικές συνθήκες που επιβάλλει στους χώρους εργασίας εδώ και καιρό, με τη χρήση καταγραφικών ατομικής απόδοσης (scanners που κρέμονται στο λαιμό των εργαζομένων), και την υποχρεωτική υπογραφή επιστολής από τους εργαζόμενους στην οποία επικροτούν τις τακτικές της εργοδοσίας και λασπώνουν το ΣΥΒΧΑ. Οι μισοί από όσους δεν την υπέγραψαν εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί, πως η εργοδοσία του Ιανού έχει πρωτοστατήσει στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αναγκάζοντας τους εργαζομένους της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ασπαστούν τη δουλειά τις Κυριακές υπογράφοντας σχετική δήλωση. Σε αγαστή συνεργασία με τις δυνάμεις καταστολής έδειξε ακόμη πιο καθαρό το πρόσωπο που εμφανίζει εντός του χώρου εργασίας με τακτικές που αποσκοπούν στη φίμωση και τρομοκράτηση των εργαζομένων, με τις πλάτες του κράτους. Ο πολιτισμός που πρεσβεύει είναι χτισμένος πάνω στην εκμετάλλευση εργαζόμενων και τη σύνδεση εξουσίας με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ώστε να εξαλειφθεί κάθε εστία αντίστασης.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής έχει δώσει μια σειρά από αγώνες απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων τόσο στον Ιανό όσο και στον υπόλοιπο κλάδο του Βιβλίου. Συνεπώς δε μας εκπλήσσει καθόλου το γεγονός πως η εργοδοσία του Ιανού, όπως αναφέρει και σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΒΧΑ, εκβίαζε πως δε θα προχωρούσε από την πλευρό της τη διαδικασία διώξεων, με τον όρο ότι το σωματείο θα δεσμευόταν ότι δε θα ασχολούνταν ποτέ ξανά με τον Ιονό.
Είναι αξιοσημείωτο ότι την ημέρα της προκηρυγμένης απεργίας ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο θα συνδιοργάνωνε εκδήλωση με το βιβλιοπωλείο Ιανός, μέσω εμπορικής συμφωνίας παρά το γεγονός ότι τα στελέχη του πρώτου ήταν ενήμερα για τις εργασιακές συνθήκες και την απεργιακή κινητοποίηση, νομιμοποιώντας έτσι από την πλευρά τους την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Υπό το βάρος της επίθεσης στην απεργιακή κινητοποίηση, που είχε ως αποτέλεσμα συλλήψεις και τραυματισμούς ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο εξαναγκάστηκε να διακόψει τη συνεργασία του με την εργοδοσία του Ιανού.
Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι η επίθεση που δεχτήκαμε συνδέεται άμεσα με την επίθεση που δέχονται όλοι οι εργατικοί αγώνες και εντάσσεται στη στρατηγική που ακολουθούν το κράτος και τα αφεντικά για την καταστολή και την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης. Χαρακτηριστικό και το πρόσφατο περιστατικό της καταστολής που δέχτηκαν οι εργάτες στο εργοστάσιο « ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε » στον Ασπρόπυργο τη Δευτέρα 5 Γενάρη, όταν τα ΜΑΤ χτύπησαν την κατάληψη του εργοστασίου και την απεργία διάρκειας (από 29/12) και συνέλαβαν 40 εργάτες και αλληλέγγυους.
Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν κάμπτεται. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας και τα συμφέροντα των εμποροϋπαλλήλων ακόμη πιο δυναμικά. Δίχως να βασιζόμαστε σε σωτήρες αλλά παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας θα βρισκόμαστε στο δρόμο, ενόψει και του ανοίγματος των καταστημάτων στο εμπόριο την Κυριακή 18 Γενάρη. Το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια καλεί σωματεία, εργαζόμενους στο εμπόριο, συνελεύσεις γειτονιών, συλλογικότητες να πάρουν θέση, να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα μας με όποιο τρόπο αποφασίσουν και να στηρίξουν τους συλληφθέντες και τις δράσεις με:
– Ψηφίσματα συμπαράστασης.
– Συμμετοχή στην Εργατική Διαδήλωση στις 8/1/15 και ώρα 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο Δ.ΑΘηναίων (Σόλωνος και Ασκληπιού).
– Συμμετοχή στη Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Ευελπίδων στις 9/1/15 και ώρα 9.00 π.μ. στα κτίρια 2 και 7.
ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 7 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 28/12
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΟΥΤΕ 52 ΟΥΤΕ ΚΑΙ 8
ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΟ
Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
και τα “απελευθερωμένα” ωράρια
1 Response