Ήρθε η ώρα! Κυρ.11/6, 10.00, πλ.Καπνικαρέας, ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ [ανακοίνωση από ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ]

[αναδημοσίευση από https://orthostasia.wordpress.com]

Ήρθε η ώρα!

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,

εργαζόμενοι/εργαζόμενες σε εμπορικά καταστήματα

Ήρθε η ώρα…

του νόμου που θεσπίζει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για 32 Κυριακές τον χρόνο σε «τουριστικές ζώνες» της χώρας, όπως συμπεριλήφθη στα προαπαιτούμενα του «4ου μνημονίου». Νόμος που’χει άμεση εφαρμογή σ’όλο τον δήμο Αθηναίων και σταδιακά θα εφαρμοστεί σ’άλλες περιοχές της Αττικής (παραλιακή ζώνη από Πειραιά ως Σούνιο, περιοχή αεροδρομίου) το επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη, οι ορέξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων στο εμπόριο έχουν ανοίξει πιέζοντας ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί και σ’ άλλες περιοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στο νόμο πχ.εμπορικά κέντρα κατά μήκος του Κηφισού. Το ατελείωτο καλοκαίρι των εργάσιμων Κυριακών δεν είναι πλέον μια πιθανότητα ή ένα φανταστικό σενάριο. Οι 32 εργάσιμες Κυριακές τον χρόνο είναι ήδη μια σκληρή αντεργατική πραγματικότητα δίπλα στις λευκές νύχτες, τα ελαστικά ωράρια, τις απολύσεις κ.α. Είναι πια σαφές ότι η πόρτα της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων άνοιξε διάπλατα. Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου στο εμπόριο αποτελεί πάγιο στρατηγικό στόχο των αφεντικών που κοιτάει κατάματα, όχι μόνο εμάς τους εμποροϋπάλληλους, αλλά το σύνολο της εργατικής τάξης. Κυριακές, νύχτες, αργίες θα είναι πια αξιοποιήσιμες για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη των εργοδοτών φέρνοντας ακόμα περισσότερη εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς.

Ήρθε η ώρα…

που οι μεγάλοι όμιλοι βγαίνουν μπροστά και σηκώνουν την σημαία της «απελευθέρωσης και αυτορρύθμισης της αγοράς». Στο όνομα της κερδοφορίας και του «μεριδίου αγοράς», η κούρσα του ανταγωνισμού οδηγεί την εργοδοσία και όσους την εκφράζουν (διευθυντές και μανατζαρέους) σε όργια αντεργατικών πρακτικών. Και δεν υπάρχει πιο τρανταχτό παράδειγμα από αυτό του πολυεθνικού ομίλου INDITEX (Zara/Bershka/Pull&Bear/Massimo Dutti/Oysho/Strativarius). Πριν καν «στεγνώσει το μελάνι του νομοθέτη», ο όμιλος INDITEX σπεύδει να εκμεταλλευτεί την άμεση εφαρμογή του νόμου στον δήμο Αθηναίων. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσές μας στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας (Ερμού, Σταδίου) ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά μόλις την Παρασκευή το μεσημέρι ή το Σάββατο το πρωί ότι θα εργάζονται την Κυριακή 4/6 (!). Μάλιστα, πολλοί και πολλές ενημερώθηκαν για το πρόγραμμά τους μέσω των social media (facebook)! Την Κυριακή 4/6, ο όμιλος INDITEX πήγε ένα βήμα ακόμα παραπέρα. Τα στελέχη και οι προϊστάμενοι του ομίλου γνωρίζοντας πολύ καλά για τις ανακοινωμένες εργατικές κινητοποιήσεις του «Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια» την Κυριακή 4/6 στην Ερμού, εξάντλησαν την αθλιότητά τους. Συνάδελφοι-ισσες από τα καταστήματα μας ενημέρωσαν ότι οι υπεύθυνοι των καταστημάτων εφάρμοσαν το «σύστημα» του stand by στους εργαζόμενους. Δηλαδή, από την προηγούμενη μέρα τους εκβίασαν ότι θα πρέπει να περιμένουν να ενημερωθούν τηλεφωνικά (!) την Κυριακή το πρωί για το αν θα εργαστούν τελικά ή όχι. Τα στελέχη της εταιρείας του ομίλου θα εκτιμούσαν επί τόπου ανάλογα και με το εύρος της εργατικής κινητοποίησης για το αν και το πότε θα καλέσουν το προσωπικό να δουλέψει. Επιπλέον, όσοι-ες ήρθαν θα πληρωθούν κανονικά, ενώ όσοι-ες δεν δέχτηκαν το τηλεφώνημα δεν θα πληρωθούν.

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, είναι σαφές ότι μας υπολογίζουν και μας φοβούνται ,αρκεί να οργανωθούμε και να σταθούμε ο ένας πλάι στον άλλον! Όσο παραμένουμε σιωπηλοί και μόνοι, τόσο θα εξαντλούν την θρασύτητά τους ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας!

Ήρθε η ώρα…

που το παράδειγμα της INDITEX θα ακολουθήσουν και άλλοι άπληστοι για κέρδη και τζίρο εργοδότες. Χωρίς να υπολογίσουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εμπορουπαλλήλων, θα επιχειρήσουν να πάρουν και αυτοί ένα κομμάτι από την ανύπαρκτη «πίτα της αγοράς». Χωρίς να θέλουν να παραδεχτούν ότι από την αγορά, δεν λείπουν οι ώρες λειτουργίας αλλά τα γεμάτα πορτοφόλια των πελατών, θα παίξουν το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις πλάτες των εργαζόμενων.

Ήρθε η ώρα…

…που θα πρέπει να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι σ’αυτήν την επίθεση της εργοδοσίας. Είναι η ώρα που η αντίδραση και η οργάνωση πρέπει να πάρει την θέση της γκρίνιας, της απελπισίας και της απόγνωσης.

– Καλούμε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να οργανώσουν, προετοιμάσουν και προκηρύξουν απεργίες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενάντια στη συνθήκη ελαστικοποίησης της ζωής μας.

– Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες ας συσπειρωθούμε γύρω από τα σωματεία του κλάδου,ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, ας ανοίξουμε συζητήσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, ας δημιουργήσουμε ορατές ή αόρατες επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εμπορική ζώνη, σε κάθε εμπορική αλυσίδα.

-Καλούμε κάθε σωματείο, εργατική συλλογικότητα, συνέλευση και συλλογικότητα του κοινωνικού-ταξικού κινήματος να συμβάλει έμπρακτα στην υπεράσπιση των εργατικών διεκδικήσεων και συμφερόντων.

Τώρα που επιχειρούν να εφαρμόσουν το νόμο τους στο κέντρο της Αθήνας, ας αντιτάξουμε το όπλο της συναδελφικής αλληλεγγύης.

Την Κυριακή 11 Ιούνη, οι εμποροϋπαλληλοι από καθε σημείο της Αθήνας να γεμίσουμε την Ερμού και κάθε κεντρική οδό της πόλης με την μαζική και δυναμική μας παρουσία.

Την Κυριακή 11 Ιούνη, όλοι και όλες στην εργατική συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας στιις 10.00 π.μ.

Ήρθε η ώρα που εμείς οι εμποροϋπάλληλοι θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα,

Κυριακή για δουλειά ή Κυριακή αργία;

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΝΗ, 10.00 Π.Μ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑΣ, ΕΡΜΟΥ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
orthostasia@yahoo.gr / https://orthostasia.wordpress.com

You may also like...