ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ INDITEX ΣΤΙΣ «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ» [ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ]

[αναδημοσίευση από https://orthostasia.wordpress.com/]

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ INDITEX ΣΤΙΣ «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ»

Συνάδελφοι/ συναδέλφισσες,

οι μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου του εμπορίου επιχειρούν για 2η συνεχή χρονιά ν’ ανοίξουν τα μαγαζιά τους για 32 συνεχόμενες Κυριακές από τον Μάη ως τον Οκτώβρη στις λεγόμενες «τουριστικές ζώνες» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο όμιλος Ιnditex (zara, bershka κ.α), ο όμιλος Φουρλή (Leroy merlin-IKEA-Intersport), ο όμιλος Follie-Follie ( Factory Outlet, Attica, Nike κ.α), οι εμπορικές αλυσίδες των Η&Μ, Marks&spencer και του Κωτσόβωλου καθώς οι μεγάλες αλυσίδες supermarkets πρωταγωνιστούν στην ως τώρα εφαρμογή του μέτρου ενώ διατηρούν τα πρωτεία σε μια σειρά αντεργατικών πρακτικών εκμετάλλευσης των συναδέλφων-ισσων. Είναι οι ίδιοι που αμφισβητούν τις αργίες μας (26/12, 2/1, 6/1), που οργανώνουν απανωτά 10μερα προσφορών και black friday εξοντώνοντάς μας, που εφαρμόζουν την 5ωρη εργασία τις Κυριακές ώστε να μας υποτιμήσουν ακόμα περισσότερο. Και όλα αυτά με τις ευχές του κράτους και των μηχανισμών του καθώς και με τον συνεχή ψυχολογικό εκβιασμό της απόλυσης και την τρομοκρατία της ανεργίας.

Νέοι και παλιοί συνάδελφοι, εμποροϋπάλληλοι από ανάγκη ή από επιλογή, οι συνθήκες δουλειάς είναι κοινές. Πρέπει να νιώθουμε περαστικοί ή προσωρινοί στον κλάδο, ευάλωτοι και φοβισμένοι υπό την απειλή της ανεργίας. Ακόμα και το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία και την ξεκούραση, η εργοδοσία επιχειρεί να το μετατρέψει σε όπλο εναντίον μας! Ενώ οι μισθοί και τα μεροκάματα μας μοιάζουν με ψίχουλα, η κυριακάτικη απασχόληση στο εμπόριο παρουσιάζεται ως “ευκαιρία για έξτρα εισόδημα”, ως bonus για όσους το έχουν «πραγματική ανάγκη». Έτσι οι εργοδότες πατάνε πάνω στη φτώχεια μας αλλά και στις οξυμένες οικονομικές ανάγκες που αυτή δημιουργεί και συνεχίζουν να κερδοσκοπούν πλάθοντας το προσωπείο του εργοδότη- ευεργέτη. Ταυτόχρονα, εντατικοποιούν περαιτέρω την εργασιακή καθημερινότητα μας και σπέρνουν τον κανιβαλισμό και τον ανταγωνισμό μεταξύ των συναδέλφων. Εκεί που μας χρωστούν, μας παίρνουν και το βόδι, δηλαδή…

Στον αντίποδα όλων αυτών αντιπαραθέτουμε τις δικές μας ανάγκες, τους δικούς μας αγώνες, τα εργατικά συμφέροντα! Μόλις πέρσι, το «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια» κατάφερε προσωρινά να μπλοκάρει έμπρακτα τις ορέξεις των πολυεθνικών ομίλων να εφαρμόσουν το μέτρο των 32 Κυριακών στο κέντρο της Αθήνας. Οι δυναμικές εργατικές περιφρουρήσεις στην Ερμού ανάγκασαν τον “πρωτεργάτη” όμιλο της Inditex να οπισθοχωρήσει και να ακυρωθεί στην πράξη το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων κάθε Κυριακή μέχρι και τα τέλη Ιούλη. Ήταν η 2η φορά που ο όμιλος της Ιnditex προσπάθησε να καταπατήσει εργατικά κεκτημένα. Συγκεκριμένα, το 2017 επιχείρησε ν’ανοίξει τα καταστήματα στις 2/1, ημέρα κατ’ έθιμον αργίας στο εμπόριο, κάτι που ανακάλεσε άμεσα μετά από δυναμικές παρεμβάσεις στα κεντρικά γραφεία του ομίλου από εργαζόμενους/ες στο εμπόριο. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, στην εφαρμογή του μέτρου πρωτοστατεί ο όμιλος της Inditex. Από την 1η Κυριακή επιμένει, συμπαρασύροντας και τους ανταγωνιστές του στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Φέτος ήρθε η ώρα να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση. Να μην μπούμε σε κανένα παζάρι για το πόσες Κυριακές θα δουλεύουμε. Δεν χαρίζουμε καμία Κυριακή σε μικρά ή μεγάλα αφεντικά, δεν παραχωρούμε τις εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Δεν θα αφήσουμε καμία κυβέρνηση, κανένα αφεντικό να κάνει τη ζωή μας λάστιχο. Οι εργοδότες και η κυβέρνηση έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Εμείς, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο εμπόριο, πρέπει να πάρουμε τις δικές μας.

Να αξιοποιήσουμε το ανίκητο όπλο της συναδελφικής αλληλεγγύης, της έμπρακτης υπεράσπισης των εργατικών μας συμφερόντων και της ζωής μας. Οργανωμένα και μαζικά, να πάρουμε τον απεργιακό αγώνα στα χέρια μας και να βάλουμε φραγμό στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. Να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι τα ψίχουλα των αφεντικών. Να συσπειρωθούμε στα κλαδικά/επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε απεργιακή/αγωνιστική κατεύθυνση, να δημιουργήσουμε ορατές και αόρατες επιτροπές αγώνα σε κάθε αλυσίδα/πολυκατάστημα/μαγαζί δίνοντας τις καθημερινές μας μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς.

Και απεργώ σημαίνει προετοιμάζω την απεργία, μιλάω μέσα στο χώρο δουλειάς με τους συναδέλφους, στηρίζω άλλους συναδέλφους σε άλλα καταστήματα, προπαγανδίζω την απεργία, ενώνομαι με άλλους συναδέλφους και περιφρουρούμε την απεργία ΜΑΣ! Σημαίνει παίρνω τον αγώνα, την απεργία, την συνδικαλιστική-εργατική δράση στα χέρια μου. Τέτοιους αγώνες θέλουμε, τέτοιες απεργίες οργανώνουμε, αυτόν τον συνδικαλισμό έχουμε ανάγκη. Καλούμε τα σωματεία του κλάδου να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων/ισσών και να δουλέψουν γι’ αυτό τον σκοπό.

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ!
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
e-mail: orthostasia@yahoo.gr / blog: orthostasia.wordpress.com
τηλ.: 6981115483 / fb: Ορθοστασία Συλλογικότητα Εμποροϋπαλλήλων

You may also like...