Ανταπόκριση από τις εξορμήσεις ενημέρωσης για την υπεράσπιση της αργίας της 2/1

[αναδημοσίευση από https://orthostasia.wordpress.com/]

Εδώ και αρκετές μέρες, συνάδελφοι και συναδέλφισσες από τον κλάδο του εμπορίου με την πολύτιμη στήριξη συναγωνιστών από σωματεία, συνελεύσεις και συλλογικότητες που συμμετέχουν στο  «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα ωράρια» προχωρήσαμε σε μια σειρά ενημερωτικών παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς εν όψει της εργατικής συγκέντρωσης που οργανώνουμε στις 2 Γενάρη στις 10.00 π.μ στο Factory Outlet, Πειραιώς 76, αφού για 3η συνεχόμενη χρονιά πρωταγωνιστεί στην αρπαγή της κατ’έθιμον κλαδικής αργίας της 2/1.

Ήδη από την Πέμπτη 20/12 παρεμβήκαμε στα Empoli Outlet, στα Media Markt και τον Κωτσόβολο του Περιστερίου, την Πέμπτη 27/12 στα Factory Outlet της Πειραιώς, την Παρασκευή 28/12 στα Empoli Outlet της Νέας Ιωνίας και το απόγευμα του Σαββάτου 29/12 παρεμβήκαμε, και πάλι, δυναμικά εντός και εκτός του Factory Outlet στη Πειραιώς. Μέσα από αυτή την ενημερωτική καμπάνια και την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, καταφέραμε να βγάλουμε μια σειρά συμπερασμάτων τα οποία θεωρούμε σημαντικά να δημοσιοποιήσουμε και να μοιραστούμε με όσους και όσες αγωνίζονται για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.

  • Μέσα από τις πλούσιες συζητήσεις με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μέσα στους χώρους δουλειάς, αναδείχθηκε η καθολική τους αντίδραση στις μεθοδεύσεις των εργοδοτών που βάζει χέρι στις αργίες μας. Νέες και παλιότερες συναδέλφισσες, μικρότεροι και μεγαλύτεροι συνάδελφοι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την εντατικοποίηση του «εορταστικού» Νοέμβρη και Δεκέμβρη, μας ανέφεραν μια σειρά περιστατικών εξόντωσης και τραυματισμών εργαζομένων την περίοδο αυτή, άμεσα παράγωγα της συνεχούς λειτουργίας των καταστημάτων. Γνωρίζουν πολύ καλά, λοιπόν, τι σημαίνει η ξεδιάντροπη αρπαγή μιας ημέρας αργίας από τους εργαζόμενους την στιγμή που τα εμπορικά καταστήματα εδώ και χρόνια έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις ημέρες λειτουργίας τους ετησίως (βλ.3 εργάσιμες Κυριακές τον Δεκέμβρη). Οι αδηφάγες ορέξεις των αφεντικών για κέρδος δεν μπορούν πλέον να καλλωπιστούν και να κρυφτούν πίσω από την καραμέλα του «ανταγωνισμού».
  • Πλάι στον τσαμπουκά της εργοδοσίας, πηγαίνουν και τα ψέματά τους! Στα Empoli Outlet, ο εργοδότης Παπαϊωάννου υποστηρίζει προς το προσωπικό του την ύπαρξη ειδικού νόμου που επιβάλλει (!) την λειτουργία των εκπτωτικών χωριών στις 2/1 μιας και ξεκινούν οι εκπτώσεις! Πέρα από τα κλεμμένα ρεπό και την εντατικοποίηση, πέρα από τους πετσοκομμένους μισθούς και τις συμβάσεις-κουρέλια, οι εργοδότες επιχειρούν να υποτιμήσουν και τη νοημοσύνη μας… Ας τελειώνουμε μια και καλή: η 2/1 είναι κατ’έθιμον κλαδική αργία στο εμπόριο ακριβώς γιατί παραδοσιακά οι εμποροϋπάλληλοι εργάζονταν την τελευταία αναθεματισμένη Κυριακή κάθε χρόνου λόγω εορταστικού ωραρίου. Δηλαδή, χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι στον τόπο αυτό θυμούνται και γνωρίζουν ότι στις 2/1 τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά!!! Και οι συνάδελφοι ήταν ρεπάρουν είτε κάνουν απογραφή. Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει, με κανένα νόμο και με κανένα παραθυράκι.
  • Εξ αυτού, μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει η παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας στα Factory Outlet η οποία το μόνο που βρήκε να κάνει είναι η μείωση του ωραρίου κατά 2 ώρες στις 2/1, δηλαδή αντί για 10-21.00, έγινε 10-19.00. Αλήθεια, τι είδους παρέμβαση είναι αυτή; Ποιό εργατικό δικαίωμα διασφάλισε με την παρουσία της και ποιά μεθόδευση νομιμοποίησε με την «διακριτική» παρουσία της; Το Σ.Ε.Π.Ε με την τόσο δαπανηρή διαφημιστική καμπάνια της κυβέρνησης για το φιλεργατικό του έργο, δεν είδε, δεν άκουσε, και το σημαντικότερο δεν «βεβαίωσε» άλλες παραβάσεις στο κάτεργο της οδού Πειραιώς; Δεν υπάρχει παράνομη υπερωριακή εργασία σε συναδέλφους που έχουν 4ωρη σύμβαση και δουλεύουν 12ωρα; Δεν υπάρχει καθυστερήσεις πληρωμών; Δεν υπάρχουν χρωστούμενα ρεπό από την αρχή του 2018; Και το βασικότερο: τι θέση παίρνει το Σ.Ε.Π.Ε μπροστά στην εργοδοτική καφρίλα που αρπάζει την αργία μας; Η τελευταία δήλωση που θυμόμαστε είναι από τα χείλη του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ, και νυν υφυπουργό Εργασίας (και υποψήφιο δήμαρχο Αθηνών) Νάσο Ηλιόπουλο, το 2016 όταν σε επίσκεψη των κλαδικών σωματείων του εμπορίου στο Υπουργείο, ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν μπορώ να τα βάλω με τις πολυεθνικές, καλή συνέχεια στον αγώνα σας».  Μάλλον, αυτός είναι ο πιο σύντομος δρόμος ανέλιξης στο πολιτικό σύστημα του τόπου αυτού: σιωπή, συνενοχή, συνέργεια.
  • Ειδικότερα στα Empoli Outlet αλλά και εν μέρει στα Factory Outlet, το αίσχος της 5ωρης απασχόλησης τις Κυριακές συνεχίζεται. Συνάδελφοι-ισσες με 8ωρες συμβάσεις, τις Κυριακές τους δίνεται πρόγραμμα με 5ωρη απασχόληση με αιτιολογία ότι «δεν έχει δουλειά» και με άμεση συνέπεια την κλοπή του επιπλέον ρεπό αλλά και της προσαύξησης για την κυριακάτικη εργασία.
  • Σε μερικά από τα περίπτερα του Factory Outlet ενημερωθήκαμε ότι συναδέλφισσες πέρα από την απασχόλησή τους στις 2/1, θα προσέλθουν νωρίτερα ώστε να κάνουν και την ετήσια απογραφήμέσα σε 1-2 ώρες! Αν αυτό δεν είναι εξόντωση, τι είναι; Αν αυτό δεν είναι ωράριο-λάστιχο και εντατικοποίηση, τι είναι;
  • Για άλλη μια φορά, αναδείχθηκε η απουσία των κλαδικών/επιχειρησιακών σωματείων του εμπορίου από τους χώρους δουλειάς ευρύτερα αλλά και από τον αγώνα αυτόν συγκεκριμένα. Στην επικοινωνία μας με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, τονίσαμε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα της άμεσης οργάνωσης και συσπείρωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και τον συντονισμό μας ανά κατάστημα/αλυσίδα/εμπορική ζώνη. Και αυτή η δραστηριότητα των εργαζομένων να καταγραφεί στη ζωή και την δράση και των σωματείων μας.
  • Καθόλη την διάρκεια των παρεμβάσεών μας, απευθυνθήκαμε και στους πελάτες των καταστημάτων με κείμενο που τιτλοφορούταν «Κυριακές, αργίες, 2 Γενάρη, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ» ως μια ελάχιστη ένδειξη ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων/ανέργων αλλά και ως ένα έμπρακτο σαμποτάρισμα των εργοδοτικών μεθοδεύσεων και συμφερόντων. Το έχουμε ξαναπεί: δεν θα επιτρέψουμε ο κλάδος του εμπορίου να γίνει ο δοκιμαστικός σωλήνας του εργασιακού μεσαίωνα.

Περισσότερες φωτογραφίες (από την παρέμβαση του Σαββάτου 29/12/18 στο Factory Outlet στην Πειραιώς):

You may also like...